Print Page | Close Window

Ron97 tak sesuai?

Printed From: Bangsar Baru Community Forum
Category: In & Around Bangsar
Forum Name: Community Discussion
Forum Description: Bangsar Community related discussions ranging from community activities, crime reports & anything under the sun that relates to living & chilling in Bangsar.
URL: http://www.bangsar.net.my/forum/forum_posts.asp?TID=17
Printed Date: 22 October 2021 at 4:56am
Software Version: Web Wiz Forums 12.01 - http://www.webwizforums.com


Topic: Ron97 tak sesuai?
Posted By: aprilstucked
Subject: Ron97 tak sesuai?
Date Posted: 23 August 2021 at 4:32pm
Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.



Replies:
Posted By: attain
Date Posted: 23 August 2021 at 8:00pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 


Posted By: avatar1avatar
Date Posted: 23 August 2021 at 9:01pm
Originally posted by attain attain wrote:

rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 
betul lah kena tahu jugak tapi selalu nye boleh je kalau nak guna ron 97 tu,, aku sendiri guna ron 97 tapi utk jalan jauh je lah,, tapi skrg pkp guna ron 95 jer,, lepas lah ulang alik keje,, ron 97 tu utk kelancaran enjin je kan,, enjin tak cepat panas tu je kot,,
LOL


Posted By: jellybean_meizi
Date Posted: 23 August 2021 at 9:33pm
Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je


Posted By: gupinter87
Date Posted: 24 August 2021 at 4:55pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
kena tau brand minyak ape tu yg awk guna ron 97 tue?? sebab lain brand lain formula dia tau..sebb tu lah kat malaysia ni byk brand...kaau semua sama je better1 je brand kan hahaha...macam sy guna Petronas je sebab 1 nya nak support lokal and minyak dia ringan dan tak lekat kat valve enjin so sentiasa bersih lah no grease...


Posted By: gupinter87
Date Posted: 24 August 2021 at 4:57pm
Originally posted by jellybean_meizi jellybean_meizi wrote:

Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je
pernah juga guna tapi tak sesuai dgn kereta sy dua2 brand ni buatkan enjin sy bunyi kasar...bila tekan minyak, lambat je nak naik lagi2 bukit...ron 97 buat utk ulang alik keje sgt2 lah rugi sebab minyak dia mahal...try guna petronas pro-drive 95 hasil dia lagi ok dari yg awk guna ron 97 tu...


Posted By: popo90
Date Posted: 25 August 2021 at 2:20pm
Tula kalau x sesuai jadi bunyi mengaum enjin kalau tekan nak naik bukit. Ada beza ke pakai Ron 97 dgn Ron 95 ni?


Posted By: jellybean_meizi
Date Posted: 25 August 2021 at 2:28pm
Alah x bnyk beza pun cuma mahal ke tak tu mmg nampak. Shell boleh bonus link. Minyak Petron & bhp pun best guna. Jimat ke tak tu kena tngok gaya pemanduan jgk


Posted By: gupinter87
Date Posted: 25 August 2021 at 9:48pm
Originally posted by popo90 popo90 wrote:

Tula kalau x sesuai jadi bunyi mengaum enjin kalau tekan nak naik bukit. Ada beza ke pakai Ron 97 dgn Ron 95 ni?
kalau enjin mangaum ni selalunya enjin berat mngkin salah 1 faktor dia kurang service atau spark plug dah haus sbb tu takde power...ada beza dari formula je boleh search kat utube beza antara dua ni...tapi kalau nak minyak murah tapi teknolgi dan formula mcm F1 tu petronas baru pro drive dia pun dah ckup dah bagi pick up and cuci enjin....


Posted By: cassytan
Date Posted: 25 August 2021 at 10:10pm
Originally posted by jellybean_meizi jellybean_meizi wrote:

Alah x bnyk beza pun cuma mahal ke tak tu mmg nampak. Shell boleh bonus link. Minyak Petron & bhp pun best guna. Jimat ke tak tu kena tngok gaya pemanduan jgk
utk org yg pentingkan penjagaan enjin kereta atau motor dlm jngka masa yg pjg mmg mereka akan pikir tu...
kadang mcm i bukan masalah mahal atau tak tapi its all about the quality.. u pakai ron 97 tapi performance tak berapa cantik pun susah..
kalau pasal nak collect point ke ape petronas pun ok juga siap ada settle no need go to counter and bwk card utk swipe point... u bawak lah macam mana pun tapi kalau enjin u kotor, still makan minyak...
lagipun semua petrol station u mentioned, sgt2 susah mau jumpa and kalau ada pun jauh 


Posted By: dreschan
Date Posted: 26 August 2021 at 6:30pm
Originally posted by gupinter87 gupinter87 wrote:

kalau enjin mangaum ni selalunya enjin berat mngkin salah 1 faktor dia kurang service atau spark plug dah haus sbb tu takde power...ada beza dari formula je boleh search kat utube beza antara dua ni...tapi kalau nak minyak murah tapi teknolgi dan formula mcm F1 tu petronas baru pro drive dia pun dah ckup dah bagi pick up and cuci enjin....
kereta sy pun sudah services spark plug, cable ape semua sudah tiptop but still heavy dan lambat pick up.
semua petrol i sdh cuba tpi petronas belum lg i pun agak curios juga mcm mana hsil dia.
yg u ckp ni ron 95 ke 97 ? sbb klu on 97, i rasa tk berbaloi lah sbb i tkde kerja jauh atau jalan jauh. 
tapi knp guna petronas tu pick up boleh laju dan cuci enjin?? tkpaham


Posted By: dreschan
Date Posted: 26 August 2021 at 6:33pm
Originally posted by cassytan cassytan wrote:

utk org yg pentingkan penjagaan enjin kereta atau motor dlm jngka masa yg pjg mmg mereka akan pikir tu...
kadang mcm i bukan masalah mahal atau tak tapi its all about the quality.. u pakai ron 97 tapi performance tak berapa cantik pun susah..
kalau pasal nak collect point ke ape petronas pun ok juga siap ada settle no need go to counter and bwk card utk swipe point... u bawak lah macam mana pun tapi kalau enjin u kotor, still makan minyak...
lagipun semua petrol station u mentioned, sgt2 susah mau jumpa and kalau ada pun jauh 
rmai jga kwn2 i ckp guna petronas best sbb setel tu lg 1 klu nk beli brg kat mart dia pn boleh je click kt apps tu. nnti staff hntar brg kat kereta.
sgt2 functional utk musim covid2 ni. i pn curios juga mau guna petronas ni. sbb kata boleh cuci enjin. 


Posted By: gupinter87
Date Posted: 27 August 2021 at 9:56pm
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

kereta sy pun sudah services spark plug, cable ape semua sudah tiptop but still heavy dan lambat pick up.
semua petrol i sdh cuba tpi petronas belum lg i pun agak curios juga mcm mana hsil dia.
yg u ckp ni ron 95 ke 97 ? sbb klu on 97, i rasa tk berbaloi lah sbb i tkde kerja jauh atau jalan jauh. 
tapi knp guna petronas tu pick up boleh laju dan cuci enjin?? tkpaham
Cuba tkar pulak minyak hitam....ye yg ak mentioned tu ron 95 pro drive.... Kalau guna ron 97 petronas lg power tapi tk semua org mmpu guna kan....mcm ak dlu pn guna ron 97 sbb nak jaga enjin kononnya tp dah lpas guna ron 95 petronas just stick kt 1 ni je la....pro drive tu boleh kurangkan 20% geseran kat enjin dan cuci enjin sbb ade double detergent....


Posted By: cassytan
Date Posted: 27 August 2021 at 10:15pm
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

rmai jga kwn2 i ckp guna petronas best sbb setel tu lg 1 klu nk beli brg kat mart dia pn boleh je click kt apps tu. nnti staff hntar brg kat kereta.
sgt2 functional utk musim covid2 ni. i pn curios juga mau guna petronas ni. sbb kata boleh cuci enjin. 
Yes mmg best sgt2 berbaloi pun ye.. dorg pun sanitize pump... Betul teknologi double detergent tu yg boleh cuci enjin... U try lah rm 10 boleh pegi 88km tu depends on kereta u lah sbb i punya mcm tu...


Posted By: attain
Date Posted: 28 August 2021 at 3:50pm
Originally posted by gupinter87 gupinter87 wrote:

Cuba tkar pulak minyak hitam....ye yg ak mentioned tu ron 95 pro drive.... Kalau guna ron 97 petronas lg power tapi tk semua org mmpu guna kan....mcm ak dlu pn guna ron 97 sbb nak jaga enjin kononnya tp dah lpas guna ron 95 petronas just stick kt 1 ni je la....pro drive tu boleh kurangkan 20% geseran kat enjin dan cuci enjin sbb ade double detergent....
hurmmm tapi kalau boleh guna ron 97 dari petronas mesti lagi hummphh kan hasil dia sebab tgk kat TV un ron 97 pun dorg dah upgrade teknologi.. kalau ok, mmg nak try juga nampak macam lebih jimat dari brand lain.


Posted By: jellybean_meizi
Date Posted: 30 August 2021 at 8:30am
Rasanya depends on jenis kereta yg kita pakai jugak. Kalau kereta lama lagi la mengaum sebab enjin dh x bersih sngt mcm kereta baru. Tula pentingnye kena selalu g service kereta kalau selalu g jalan2 jauh. Nanti mudah rosak kereta 



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net