Print Page | Close Window

Mana anda selalu minum?

Printed From: Bangsar Baru Community Forum
Category: In & Around Bangsar
Forum Name: Community Discussion
Forum Description: Bangsar Community related discussions ranging from community activities, crime reports & anything under the sun that relates to living & chilling in Bangsar.
URL: http://www.bangsar.net.my/forum/forum_posts.asp?TID=3151
Printed Date: 27 June 2019 at 12:10pm
Software Version: Web Wiz Forums 11.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: Mana anda selalu minum?
Posted By: raudeen
Subject: Mana anda selalu minum?
Date Posted: 25 July 2018 at 11:14am
Air mineral atau Air RO?

Saya selalu minum mineral sebab rasa RO pelik. Lol

Anda?



Replies:
Posted By: destiny
Date Posted: 07 August 2018 at 9:11am
Air RO apa benda tu? Ku hanya minum air dr filter yg dipasang kat rumah tu, yg sambung terus ke paip air da buka apabila perlu minum, bbrp ratus ringgit sudah dpt beli.


Posted By: givemefive
Date Posted: 07 August 2018 at 9:32am
Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


Posted By: givemefive
Date Posted: 07 August 2018 at 9:35am
Originally posted by destiny destiny wrote:

Air RO apa benda tu? Ku hanya minum air dr filter yg dipasang kat rumah tu, yg sambung terus ke paip air da buka apabila perlu minum, bbrp ratus ringgit sudah dpt beli.

RO tu ialah reverse osmosis, iaitu satu proses penapisan air. Dalam sistem tapisan reverse osmosis, kebiasaannya air dimasukkan ke dlm penapis semipermeable membrane dan penapis karbon, segala bahan kimia, bakteria, kekotoran dan logam berat dpt ditapis oleh membran tersebut.


Posted By: destiny
Date Posted: 07 August 2018 at 9:44am
Originally posted by givemefive givemefive wrote:

RO tu ialah reverse osmosis, iaitu satu proses penapisan air. Dalam sistem tapisan reverse osmosis, kebiasaannya air dimasukkan ke dlm penapis semipermeable membrane dan penapis karbon, segala bahan kimia, bakteria, kekotoran dan logam berat dpt ditapis oleh membran tersebut.

Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 


Posted By: Arminla
Date Posted: 07 August 2018 at 2:50pm
Minum air filter rasa RO? tetapi mineral air juga ada rasa lebih daripada RO. Saya lebih suka minum air biasa daripada air mineral. Air filter kat rumah lebih baik daripada air mineral.


Posted By: Arminla
Date Posted: 07 August 2018 at 2:59pm
Abang, ada kadangnya air mineral mengandungi lebih banyak bau RO kerana mereka gunakan air yang bukan air biasanya dan perlu gunakan lebih banyak RO untuk tutup bau air. Oleh itu, lebih membahayakan badan.


Posted By: givemefive
Date Posted: 07 August 2018 at 9:01pm
Originally posted by destiny destiny wrote:


Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 

Kalau dr air filter yg kau katakan tu rasanya bukan RO yg lengkap, kerana biasanya utk filter yg biasa mrk hanya guna batu dan pasir je, x pakai pun teknologi yg digunakan utk RO. Kalau mau minum air RO tu lebih baik beli penapis air mcm yg dijual oleh coway tu.


Posted By: AntMan
Date Posted: 07 August 2018 at 9:36pm
Originally posted by raudeen raudeen wrote:

Air mineral atau Air RO?

Saya selalu minum mineral sebab rasa RO pelik. Lol

Anda?


I? minum je , tak rasa banyak pun. Isi air kat mesin sekolah , bawak balik ~~ entah air tu bersih ke tak tak pernah nampak mereka bersihkan?? hrmm..


Posted By: AntMan
Date Posted: 07 August 2018 at 10:06pm
Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 07 August 2018 at 11:49pm
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.

sbb mungkin air paip berkarat blh menyebabkan minuman berbau... kena pasang air filter, kalau tak minum air berkarat badan akan jadi xsihat...


Posted By: azlina_dobrev
Date Posted: 08 August 2018 at 12:00am
Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Originally posted by destiny destiny wrote:


Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 

Kalau dr air filter yg kau katakan tu rasanya bukan RO yg lengkap, kerana biasanya utk filter yg biasa mrk hanya guna batu dan pasir je, x pakai pun teknologi yg digunakan utk RO. Kalau mau minum air RO tu lebih baik beli penapis air mcm yg dijual oleh coway tu.

Coway ok, servis 2 bulan sekali, xpayah risau air jadi kotor... xsama Cuckoo, 4 bulan sekali... lama sangat...


Posted By: AntMan
Date Posted: 08 August 2018 at 6:50pm
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.

sbb mungkin air paip berkarat blh menyebabkan minuman berbau... kena pasang air filter, kalau tak minum air berkarat badan akan jadi xsihat...


ohh, tapi kalau air tu mengandungi barang berkarat boleh nampak kot?? Nampak benda-benda kecil hitam-hitam dalam air. Then angkat keluar,bersihkan.


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 08 August 2018 at 10:24pm
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.

sbb mungkin air paip berkarat blh menyebabkan minuman berbau... kena pasang air filter, kalau tak minum air berkarat badan akan jadi xsihat...


ohh, tapi kalau air tu mengandungi barang berkarat boleh nampak kot?? Nampak benda-benda kecil hitam-hitam dalam air. Then angkat keluar,bersihkan.
 

Kena bersih sendiri? I pasang Coway, datang servis tiap2 dua bulan, xpayah risau byk..


Posted By: AntMan
Date Posted: 08 August 2018 at 11:49pm
Originally posted by destiny destiny wrote:

Air RO apa benda tu? Ku hanya minum air dr filter yg dipasang kat rumah tu, yg sambung terus ke paip air da buka apabila perlu minum, bbrp ratus ringgit sudah dpt beli.


I pun nak tanya. RO tu apa ye??  ADE APE BEZA,lebih sedap ? atau lebih berkhasiat? mana boleh dapat ni kenape semua orang nak minum RO pulak.


Posted By: siti0607
Date Posted: 09 August 2018 at 12:13am

Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 
[/QUOTE]

filter rumah awak brand apa?kalau brand cuckoo, mrk tipu saja, filter mrk x dpt proses air RO, hanya fungsi biasa (menapis air) saja 


Posted By: yurappp
Date Posted: 09 August 2018 at 12:22am
Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:


Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 

filter rumah awak brand apa?kalau brand cuckoo, mrk tipu saja, filter mrk x dpt proses air RO, hanya fungsi biasa (menapis air) saja 
[/QUOTE]

Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.


Posted By: siti0607
Date Posted: 09 August 2018 at 12:25am

Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.
[/QUOTE]

awak batal kontrak kena bayar penalty kan???aku dgr kwn kata penalty tu bukan jumlah kecil...


Posted By: yurappp
Date Posted: 09 August 2018 at 12:33am
Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:


Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.

awak batak kontrak kena bayar penalty kan???aku dgr kwn kata penalty tu bukan jumlah kecil...
[/QUOTE]
Ya, bapaku dah bayar 100% cancellation fee tu
Kontrak tu selama 7 thn, masa tu kami hanya pakai 1 tahun lebih saja
tapi kami masih kena bayar yuran yg tinggal tu 


Posted By: siti0607
Date Posted: 09 August 2018 at 12:37am
Originally posted by yurappp yurappp wrote:

Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:


Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.

awak batak kontrak kena bayar penalty kan???aku dgr kwn kata penalty tu bukan jumlah kecil...
Ya, bapaku dah bayar 100% cancellation fee tu
Kontrak tu selama 7 thn, masa tu kami hanya pakai 1 tahun lebih saja
tapi kami masih kena bayar yuran yg tinggal tu 
[/QUOTE]

ruginya, dah kena tipu masih perlu bayar duit...
nasib baik aku x pasang brand ni sbb masa tu kwn dah beritahu aku ttg cerita2 produk ni


Posted By: AntMan
Date Posted: 09 August 2018 at 11:55am
Oh, kan mesin filter akan filter barang tu. Maksud i bahan atau kotoran yang besar , kalau filter tu gagal untuk membersihkannya , then hanya boleh bersihkan air sendiri manually.


Posted By: AntMan
Date Posted: 09 August 2018 at 6:44pm
Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:

 
ruginya, dah kena tipu masih perlu bayar duit...
nasib baik aku x pasang brand ni sbb masa tu kwn dah beritahu aku ttg cerita2 produk ni


Ohh mahal ye. Kenya banyak penuh? Omggg berapa jumlah tu . Mampu bayar sekali gus ke ?100% tinggi sangat.


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 09 August 2018 at 11:44pm
Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...


Posted By: AntMan
Date Posted: 10 August 2018 at 5:41pm
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...


Ya lorh . Pada pendapat I, I rasa mereka tak sepatut cas 100% penalty. Pelanggan mana mampu nak bayar ? Mereka nak cancel dah bermaksud mereka tak mampu.


Posted By: AntMan
Date Posted: 10 August 2018 at 7:58pm
Originally posted by yurappp yurappp wrote:

Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.


Tapi kalau cancel kena bayar 100% kan ?? Besar jumlah tu.. Macam mana awak nak bayar ? Berapa agaknya ye?


Posted By: solomonlane
Date Posted: 11 August 2018 at 11:47am
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...


Ya lorh . Pada pendapat I, I rasa mereka tak sepatut cas 100% penalty. Pelanggan mana mampu nak bayar ? Mereka nak cancel dah bermaksud mereka tak mampu.

Mrk mau duit... x kan begitu mudah bagi kau cancel dan lari je... susah payah nak tarik hati kau utk beli produk mrk x mungkin sikit2 sudah akan biarkan kau lari, taktik business mrk lah ni...


Posted By: solomonlane
Date Posted: 11 August 2018 at 11:50am
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Oh, kan mesin filter akan filter barang tu. Maksud i bahan atau kotoran yang besar , kalau filter tu gagal untuk membersihkannya , then hanya boleh bersihkan air sendiri manually.

Kalau mau ku bersihkan air secara manual buat apa ku masih mau keluar byk duit utk beli penapis air ni? Masa dulu org pun hanya masak air guna cerek je dan minum, x tengok pun mrk ada apa2 penyakit, masih sihat sampai kini.


Posted By: solomonlane
Date Posted: 11 August 2018 at 11:54am
Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:


filter rumah awak brand apa?kalau brand cuckoo, mrk tipu saja, filter mrk x dpt proses air RO, hanya fungsi biasa (menapis air) saja 

Hmm rupa2 nya hanya lah penapis air yg biasa, selalu tengok iklan2 mrk yg heboh2 yg penapis air mrk ada mcm2 fungsi, boleh hilangkan 99.99% bakteria bla bla bla, sendiri x pernah cuba guna tapi lepas tengok komen2 semua ni rasa x perlu cuba sudah tau mcm mana...LOLLOL


Posted By: justkidding
Date Posted: 11 August 2018 at 12:00pm
Originally posted by solomonlane solomonlane wrote:

Kalau mau ku bersihkan air secara manual buat apa ku masih mau keluar byk duit utk beli penapis air ni? Masa dulu org pun hanya masak air guna cerek je dan minum, x tengok pun mrk ada apa2 penyakit, masih sihat sampai kini.

Hal ini x boleh mcm ni kata punya,kerana masa dulu air2 dr sungai tu masih bersih dan x tercemar, tapi masa kini sudah berbeza, byk kotoran dan sampah yg ada kat sungai tu, kalau hanya masak air je x mungkin dpt bersihkan semua kotoran, tapi terpaksa lah guna penapis air...


Posted By: justkidding
Date Posted: 11 August 2018 at 12:03pm
Originally posted by solomonlane solomonlane wrote:

Hmm rupa2 nya hanya lah penapis air yg biasa, selalu tengok iklan2 mrk yg heboh2 yg penapis air mrk ada mcm2 fungsi, boleh hilangkan 99.99% bakteria bla bla bla, sendiri x pernah cuba guna tapi lepas tengok komen2 semua ni rasa x perlu cuba sudah tau mcm mana...LOLLOL

Yg iklan2 semua tu hanya taktik promosi je, boleh copy je dr pesaing2 yg lain dipasaran dan mrk juga x dpt buat apa2 tanpa bukti yg kukuh, jadi kita sebagai konsumer perlu bijak pilih produk yg mau dibeli, sentiasa survey2 dulu dan tanya pendapat org lain sebelum beli, janji x akan rugi.


Posted By: justkidding
Date Posted: 11 August 2018 at 12:07pm
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Ya lorh . Pada pendapat I, I rasa mereka tak sepatut cas 100% penalty. Pelanggan mana mampu nak bayar ? Mereka nak cancel dah bermaksud mereka tak mampu.

Biasanya kalau ada customer yg mau cancel kontrak adalah sbb mrk x puas hati dgn produk yg dibeli tu, rasa mcm sendiri kena tipu dan bukan sbb x cukup duit nak bayar kerana tentulah ada plan dulu sebelum beli benda2 yg mahal mcm ni.


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 11 August 2018 at 2:48pm
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...


Ya lorh . Pada pendapat I, I rasa mereka tak sepatut cas 100% penalty. Pelanggan mana mampu nak bayar ? Mereka nak cancel dah bermaksud mereka tak mampu.

Apsal kite cancel lagi? Cancel tapi kene fully settle hutang tu... ini meman paksa kite terus guna produk mereka! 


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 11 August 2018 at 5:47pm
Originally posted by justkidding justkidding wrote:

Yg iklan2 semua tu hanya taktik promosi je, boleh copy je dr pesaing2 yg lain dipasaran dan mrk juga x dpt buat apa2 tanpa bukti yg kukuh, jadi kita sebagai konsumer perlu bijak pilih produk yg mau dibeli, sentiasa survey2 dulu dan tanya pendapat org lain sebelum beli, janji x akan rugi.

Tapi tgk Cuckoo, over promise customer lepas tu agent cuba sembunyi smth macam 100% cancellation fee... Ini menjejaskan kita xdpt buat keputusan yg bijaksana...


Posted By: Sensen301
Date Posted: 11 August 2018 at 9:26pm
Originally posted by yurappp yurappp wrote:

[QUOTE=siti0607]

Betulnya, Cuckoo memang tipu customer
dulu rumah aku ada pakai penapis brand ini, mrk janji akan service filter tu pada setiap empat bulan tapi mrk tdk menepati janji tu.
Bapaku pun geram lepas tu dah batal kontrak dgn mrk.

Mereka datang lambat ke atau tak datang? Tak kira macam mana pun, kalau syarikat tak dapat bagi servis seperti yang dijanjikan, kami akan rasa kecewa.... Lama-lama banyak orang akan tak pakai produk mereka lagi.


Posted By: Sensen301
Date Posted: 11 August 2018 at 9:35pm
Originally posted by solomonlane solomonlane wrote:


Mrk mau duit... x kan begitu mudah bagi kau cancel dan lari je... susah payah nak tarik hati kau utk beli produk mrk x mungkin sikit2 sudah akan biarkan kau lari, taktik business mrk lah ni...

Kalau dia buat macam ni , pelanggan dia cuma beli satu kali saja lah, ni bukan cara yang betul untuk mendapat pelanggan. Kena buat mereka puas hati dan suka produk dan servis yang mereka beli, baru mereka akan terus guna produk tu. rasanya dia bodoh lah tentu syarat macam tu.


Posted By: Mazi_LL
Date Posted: 11 August 2018 at 9:51pm
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:


Tapi tgk Cuckoo, over promise customer lepas tu agent cuba sembunyi smth macam 100% cancellation fee... Ini menjejaskan kita xdpt buat keputusan yg bijaksana...

Kalau salesman bagitau, mesti banyak orang tak mau beli mesin air jenama tu, sebab ada faedah yang lebih baik diberi oleh jenama lain. Kalau orang bijak akan ambil lain buat banding, lepas tu akan dapat tengok mana yang lebih baloi untuk beli.


Posted By: balila
Date Posted: 12 August 2018 at 7:47am
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.

chorine yg menyebabkan bau tu tp kalau filter yg baik blh menghilangkan bau tu...kena depends on apa filter yg awak pakai...aku tahu beberapa brand ada fungsi ni saja...


Posted By: shamisah
Date Posted: 12 August 2018 at 9:48am
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...

Haha.. mungkin mereka dah tahu kebanyakan pelanggan dia akan pulangkan balik mesin air dia, kalau tak buat macam tu, susah lah mereka dapat wang dari pelanggan yang sudah tak nak guna produk mereka.


Posted By: shamisah
Date Posted: 12 August 2018 at 9:51am
Originally posted by Mazi_LL Mazi_LL wrote:

[QUOTE=Amran_btc]

Kalau salesman bagitau, mesti banyak orang tak mau beli mesin air jenama tu, sebab ada faedah yang lebih baik diberi oleh jenama lain. Kalau orang bijak akan ambil lain buat banding, lepas tu akan dapat tengok mana yang lebih baloi untuk beli.

Saya pernah tengok jiran beli mesin air yang murah, harga RM100+ sahaja... Dalam seminggu dah masuk hospital sebab cirit-birit. Tak tahu dia makam benda tak betul atau minum air yang tak bersih.


Posted By: Lasvitar911
Date Posted: 12 August 2018 at 9:56am
Originally posted by balila balila wrote:

[QUOTE=AntMan]
chorine yg menyebabkan bau tu tp kalau filter yg baik blh menghilangkan bau tu...kena depends on apa filter yg awak pakai...aku tahu beberapa brand ada fungsi ni saja...

Eh? bukan semua mesin air ada fungsi filter klorin? Bahaya tu! saya dah banyak baca article minum air paip akan kena racun sebab bahan kotor dan klorin tu... 


Posted By: Lasvitar911
Date Posted: 12 August 2018 at 9:59am
Originally posted by shamisah shamisah wrote:

Haha.. mungkin mereka dah tahu kebanyakan pelanggan dia akan pulangkan balik mesin air dia, kalau tak buat macam tu, susah lah mereka dapat wang dari pelanggan yang sudah tak nak guna produk mereka.

Walaupun dia dapat wang daripada customer, tapi tak dapat hati setia mereka. NI bukan cara betul untuk buat perniagaan, harap mereka boleh fikir cara lain dan buat benda yang betul, tak mau mengguna cara yang buat customer tak puas hati lagi.


Posted By: Sensen301
Date Posted: 12 August 2018 at 10:04am
Originally posted by Lasvitar911 Lasvitar911 wrote:


Eh? bukan semua mesin air ada fungsi filter klorin? Bahaya tu! saya dah banyak baca article minum air paip akan kena racun sebab bahan kotor dan klorin tu... 

kalau minum air yang tak bersih, mesin air tu boleh buang dah!!! Takkan nak simpan lagi, mesin air yang tak boleh mengeluarkan benda bahaya dalam air akan membahayakan nyawa kita. Kena dapatkan mesin air yang berkualiti lah.


Posted By: Mazi_LL
Date Posted: 12 August 2018 at 10:09am
Originally posted by Lasvitar911 Lasvitar911 wrote:


Eh? bukan semua mesin air ada fungsi filter klorin? Bahaya tu! saya dah banyak baca article minum air paip akan kena racun sebab bahan kotor dan klorin tu... 

mesin air yang murah memang tak berapa ok dalam fiter dia, walaupun dia ada fungsi macam ni, takut dia boleh keluarkan 50 % klorin sahaja, yang 50% lagi masih ada dalam air.


Posted By: Mazi_LL
Date Posted: 12 August 2018 at 10:25am
Originally posted by Lasvitar911 Lasvitar911 wrote:


Walaupun dia dapat wang daripada customer, tapi tak dapat hati setia mereka. NI bukan cara betul untuk buat perniagaan, harap mereka boleh fikir cara lain dan buat benda yang betul, tak mau mengguna cara yang buat customer tak puas hati lagi.

produk mesin air dia walaupun tak baik, servis pun teruk. Tapi syarikat dia ada banyak produk lain yang terkenal, jadi tak prihatin tentang keadaan produ mesin air.


Posted By: balila
Date Posted: 12 August 2018 at 11:18pm
Originally posted by AntMan AntMan wrote:

Originally posted by siti0607 siti0607 wrote:

 
ruginya, dah kena tipu masih perlu bayar duit...
nasib baik aku x pasang brand ni sbb masa tu kwn dah beritahu aku ttg cerita2 produk ni


Ohh mahal ye. Kenya banyak penuh? Omggg berapa jumlah tu . Mampu bayar sekali gus ke ?100% tinggi sangat.
kena tgk brp bulan dah awak guna mesin mrk...sbg cth:kontrak selama 7 tahun (84bulan),stop pakai pada bulan ke-24,jadi awak hendak byr [60 x rm60 (byran bulanan)x100%]...tp aku x pasti penalty perlu bayar sekali gus atau scr installment...


Posted By: balila
Date Posted: 12 August 2018 at 11:21pm
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...

betulnya, mrk x beri peluang customer utk cancel kontrak...jadi korang perlu fikir baik2 seblm beli cuckooConfused


Posted By: elnobae
Date Posted: 12 August 2018 at 11:30pm
Originally posted by balila balila wrote:

Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Apsal 100% penalty bagi Cuckoo? Mungkin ke? Ruginya konsumer kalau beli penapis air ni...

betulnya, mrk x beri peluang customer utk cancel kontrak...jadi korang perlu fikir baik2 seblm beli cuckooConfused
Produk tak bagus, servis pun teruk, lagi nak paksa org pakai mesin mrk sampai kontrak tamat!
Kenapa ramai org masih tertipu o jenama ni???


Posted By: elnobae
Date Posted: 12 August 2018 at 11:39pm
Originally posted by Amran_btc Amran_btc wrote:

Originally posted by justkidding justkidding wrote:

Yg iklan2 semua tu hanya taktik promosi je, boleh copy je dr pesaing2 yg lain dipasaran dan mrk juga x dpt buat apa2 tanpa bukti yg kukuh, jadi kita sebagai konsumer perlu bijak pilih produk yg mau dibeli, sentiasa survey2 dulu dan tanya pendapat org lain sebelum beli, janji x akan rugi.

Tapi tgk Cuckoo, over promise customer lepas tu agent cuba sembunyi smth macam 100% cancellation fee... Ini menjejaskan kita xdpt buat keputusan yg bijaksana...
Bukan hari pertama cuckoo x menepati janjiDisapprove
Kalau jenama lain, staff mrk servis setiap dua bulan, lagipun x perlu caj cancellation fee yg byk!


Posted By: azlina_dobrev
Date Posted: 14 August 2018 at 9:42am

Kalau ada keyakinan dgn brand sendiri, kan x perlu takut customer2 akan cancel kontrak  lepas beli?


Posted By: azlina_dobrev
Date Posted: 14 August 2018 at 9:44am
Originally posted by justkidding justkidding wrote:

 
Bukan hari pertama cuckoo x menepati janjiDisapprove
Kalau jenama lain, staff mrk servis setiap dua bulan, lagipun x perlu caj cancellation fee yg byk!

Dtg 4 bulan sekali, sampai air berbau baru dtg service... bila perlu extra service, call Cuckoo kate ade charge lagi...


Posted By: Amran_btc
Date Posted: 14 August 2018 at 2:23pm


Ya.. Kenape Coway bagi customer blh cancel dgn 50% penalty shj tapi Cuckoo kena 50%? Takut sgt cusmer pulang balik produk sendiri sbb qualiti teruk ke?


Posted By: aikleong
Date Posted: 30 January 2019 at 10:40am
minun air paip saja senang haha



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk