Print Page | Close Window

Loan Perumahan

Printed From: Bangsar Baru Community Forum
Category: In & Around Bangsar
Forum Name: Services Offered & Needed
Forum Description: If you have a product or service that you need or can offer to Bangsar residents, just Post-It (tm) here.
URL: http://www.bangsar.net.my/forum/forum_posts.asp?TID=6
Printed Date: 29 November 2021 at 8:05pm
Software Version: Web Wiz Forums 12.01 - http://www.webwizforums.com


Topic: Loan Perumahan
Posted By: dreschan
Subject: Loan Perumahan
Date Posted: 16 October 2019 at 11:43am
Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)



Replies:
Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 22 October 2019 at 11:08am
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 


Posted By: dreschan
Date Posted: 22 October 2019 at 11:10am
Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 22 October 2019 at 11:15am
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
Kalau u nak loan selain bank boleh cuba try apply Kat yayasan ihsan rakyat dulu


Posted By: minnyminny
Date Posted: 24 October 2019 at 12:21am
Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
Kalau u nak loan selain bank boleh cuba try apply Kat yayasan ihsan rakyat dulu
is yayasan ihsan rakyat Syariah compliant ?


Posted By: minnyminny
Date Posted: 24 October 2019 at 12:21am
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
bank? bank is better than company loan


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 25 October 2019 at 10:52am
Originally posted by minnyminny minnyminny wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
Kalau u nak loan selain bank boleh cuba try apply Kat yayasan ihsan rakyat dulu
is yayasan ihsan rakyat Syariah compliant ?
Yes, yayasan ihsan rakyat loan based on shariah compliant so you have no worries when applying the loan.


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 25 October 2019 at 10:55am
Originally posted by minnyminny minnyminny wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
bank? bank is better than company loan
Yes, ban is better but they took long time for approval so is such a waste time dealing with them. Also it not confirm whether u will get the loan or not since bank will see on you profile and statement first. But if u apply with yir, mostly all of them got approval within a week so it much better right.


Posted By: sulaiman94
Date Posted: 25 October 2019 at 4:50pm
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
kalau kerja kerajaan , buat loan dgn bank la 


Posted By: sulaiman94
Date Posted: 25 October 2019 at 4:51pm
Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
selalu selain dri bank ni yg akan charge lebih


Posted By: sulaiman94
Date Posted: 25 October 2019 at 4:51pm
Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by minnyminny minnyminny wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
bank? bank is better than company loan
Yes, ban is better but they took long time for approval so is such a waste time dealing with them. Also it not confirm whether u will get the loan or not since bank will see on you profile and statement first. But if u apply with yir, mostly all of them got approval within a week so it much better right.
yir ni selamat ke? 


Posted By: sulaiman94
Date Posted: 25 October 2019 at 4:52pm
Originally posted by minnyminny minnyminny wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Originally posted by meesuhaimee meesuhaimee wrote:

Originally posted by dreschan dreschan wrote:

Assalam, nak tanya sikit, untuk pinjaman perumahan, mana yang lagi ok? maksudnya dari segi interest n kelebihan2 yg peminjam dapat? ada sesiapa nak bagi cadangan/pendapat?

(ps..kawan kerja government)
Depend you nak pinjam loan Kat bank atau company loan yang lain. Sebab interest xkan sama 
U ada Tau ke mana2 loan yang ok?since this is my first timenak apply housing loan
bank? bank is better than company loan
yeah agree with you


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 30 October 2019 at 1:53pm
Originally posted by sulaiman94 sulaiman94 wrote:

kalau kerja kerajaan , buat loan dgn bank la 

some people even kerja kerajaan tak lepas loan sbb dia punya status ccris/ctos sbb tu dia mintak loan tmpt lain.


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 30 October 2019 at 1:58pm
Originally posted by sulaiman94 sulaiman94 wrote:

selalu selain dri bank ni yg akan charge lebih

charge lebih maksud you mcm mana ye? klu hidden charges bank ikut pada loan, u kena tgk betul2, klu u terlebih bayar or terlebih tolak gaji bulanan boleh je call loan punya customer service diorang akan tolong check.


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 30 October 2019 at 2:01pm
Originally posted by sulaiman94 sulaiman94 wrote:

yir ni selamat ke? 

i sendiri pernah pinjam dgn dia sbb tu i share kat sini. dalam tempoh pinjam i mmg takde problem n semua ok je proses. sebelum dia bagi loan tu dia akan buat akad. so maknanya kita dah faham n setuju dgn agreement dia.


Posted By: meesuhaimee
Date Posted: 30 October 2019 at 2:05pm
nah share i share dia punya website http://https://yir.com.my" rel="nofollow - https://yir.com.my , kat situ byk info dia,
klunak tanya pun senang kat fb dia je: http://www.facebook.com/PortalRasmiYIR/%20" rel="nofollow - http://www.facebook.com/PortalRasmiYIR/



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net