Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - Ron97 tak sesuai?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events

Ron97 tak sesuai?

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
dreschan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 11 April 2011
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dreschan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 August 2021 at 6:30pm
Originally posted by gupinter87 gupinter87 wrote:

kalau enjin mangaum ni selalunya enjin berat mngkin salah 1 faktor dia kurang service atau spark plug dah haus sbb tu takde power...ada beza dari formula je boleh search kat utube beza antara dua ni...tapi kalau nak minyak murah tapi teknolgi dan formula mcm F1 tu petronas baru pro drive dia pun dah ckup dah bagi pick up and cuci enjin....
kereta sy pun sudah services spark plug, cable ape semua sudah tiptop but still heavy dan lambat pick up.
semua petrol i sdh cuba tpi petronas belum lg i pun agak curios juga mcm mana hsil dia.
yg u ckp ni ron 95 ke 97 ? sbb klu on 97, i rasa tk berbaloi lah sbb i tkde kerja jauh atau jalan jauh. 
tapi knp guna petronas tu pick up boleh laju dan cuci enjin?? tkpaham
Back to Top
dreschan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 11 April 2011
Status: Offline
Points: 19
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dreschan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 August 2021 at 6:33pm
Originally posted by cassytan cassytan wrote:

utk org yg pentingkan penjagaan enjin kereta atau motor dlm jngka masa yg pjg mmg mereka akan pikir tu...
kadang mcm i bukan masalah mahal atau tak tapi its all about the quality.. u pakai ron 97 tapi performance tak berapa cantik pun susah..
kalau pasal nak collect point ke ape petronas pun ok juga siap ada settle no need go to counter and bwk card utk swipe point... u bawak lah macam mana pun tapi kalau enjin u kotor, still makan minyak...
lagipun semua petrol station u mentioned, sgt2 susah mau jumpa and kalau ada pun jauh 
rmai jga kwn2 i ckp guna petronas best sbb setel tu lg 1 klu nk beli brg kat mart dia pn boleh je click kt apps tu. nnti staff hntar brg kat kereta.
sgt2 functional utk musim covid2 ni. i pn curios juga mau guna petronas ni. sbb kata boleh cuci enjin. 
Back to Top
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 August 2021 at 9:56pm
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

kereta sy pun sudah services spark plug, cable ape semua sudah tiptop but still heavy dan lambat pick up.
semua petrol i sdh cuba tpi petronas belum lg i pun agak curios juga mcm mana hsil dia.
yg u ckp ni ron 95 ke 97 ? sbb klu on 97, i rasa tk berbaloi lah sbb i tkde kerja jauh atau jalan jauh. 
tapi knp guna petronas tu pick up boleh laju dan cuci enjin?? tkpaham
Cuba tkar pulak minyak hitam....ye yg ak mentioned tu ron 95 pro drive.... Kalau guna ron 97 petronas lg power tapi tk semua org mmpu guna kan....mcm ak dlu pn guna ron 97 sbb nak jaga enjin kononnya tp dah lpas guna ron 95 petronas just stick kt 1 ni je la....pro drive tu boleh kurangkan 20% geseran kat enjin dan cuci enjin sbb ade double detergent....
Back to Top
cassytan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 November 2012
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cassytan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 August 2021 at 10:15pm
Originally posted by dreschan dreschan wrote:

rmai jga kwn2 i ckp guna petronas best sbb setel tu lg 1 klu nk beli brg kat mart dia pn boleh je click kt apps tu. nnti staff hntar brg kat kereta.
sgt2 functional utk musim covid2 ni. i pn curios juga mau guna petronas ni. sbb kata boleh cuci enjin. 
Yes mmg best sgt2 berbaloi pun ye.. dorg pun sanitize pump... Betul teknologi double detergent tu yg boleh cuci enjin... U try lah rm 10 boleh pegi 88km tu depends on kereta u lah sbb i punya mcm tu...
Back to Top
attain View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 22 March 2012
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote attain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 August 2021 at 3:50pm
Originally posted by gupinter87 gupinter87 wrote:

Cuba tkar pulak minyak hitam....ye yg ak mentioned tu ron 95 pro drive.... Kalau guna ron 97 petronas lg power tapi tk semua org mmpu guna kan....mcm ak dlu pn guna ron 97 sbb nak jaga enjin kononnya tp dah lpas guna ron 95 petronas just stick kt 1 ni je la....pro drive tu boleh kurangkan 20% geseran kat enjin dan cuci enjin sbb ade double detergent....
hurmmm tapi kalau boleh guna ron 97 dari petronas mesti lagi hummphh kan hasil dia sebab tgk kat TV un ron 97 pun dorg dah upgrade teknologi.. kalau ok, mmg nak try juga nampak macam lebih jimat dari brand lain.


Edited by attain - 28 August 2021 at 3:54pm
Back to Top
jellybean_meizi View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 October 2011
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jellybean_meizi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 August 2021 at 8:30am
Rasanya depends on jenis kereta yg kita pakai jugak. Kalau kereta lama lagi la mengaum sebab enjin dh x bersih sngt mcm kereta baru. Tula pentingnye kena selalu g service kereta kalau selalu g jalan2 jauh. Nanti mudah rosak kereta 
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

© 2021 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM