Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - Sambung master marketing atau HR lagi baik?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events

Sambung master marketing atau HR lagi baik?

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
designninja View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 29 March 2012
Status: Offline
Points: 23
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote designninja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Sambung master marketing atau HR lagi baik?
    Posted: 24 March 2021 at 5:08pm
Originally posted by minzi123 minzi123 wrote:

Ye ke, actually i pun baru je kerja so tak clear pulak how these things works. Tapi if kelas macam ni not so expensive macam kita sambung belajar lah kan.

Tak mahal sebab masa pun dua full hari . Yang I pergi tak sampai 4k . Plus yang ajar tu bukan calang - calang orang, orang yang dah deal dengan brand - brand besar macam nestle, subaru, uob. Benda yang diajar tu pun ade formula yang diorang jumpa sendiri. Nak tau ni link masterclass tu https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/


Edited by designninja - 25 March 2021 at 6:20pm
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
minzi123 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 10 October 2011
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote minzi123 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 5:04pm
Originally posted by designninja designninja wrote:

Yup, i pun dapat kerja as Business Development Exec mmg ambik masa tapi kena build your portfolio lah,. Nak cepat terus je kerja ambik pengalaman selama yang boleh. Skill u kena asah. Knowledge for me kita boleh belajar dari mana - mana paling penting actually kena pergi kursus. Banyak benda yang u akan belajar dari kursus, macam i baru - baru ni belajar new marketing strategy yang i tak pernah dengar which i uses in my work .

Ye ke, actually i pun baru je kerja so tak clear pulak how these things works. Tapi if kelas macam ni not so expensive macam kita sambung belajar lah kan.
Back to Top
designninja View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 29 March 2012
Status: Offline
Points: 23
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote designninja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 5:00pm
Originally posted by Ryeonism Ryeonism wrote:

Company banyak nak yang berpengalaman. Kalau belajar tinggi tapi takde pengalaman pun susah. Mana - mana bidang pun macam ni, paling best diorang nak banyak skill.

Kalau ade master ke phd pun lagi better, but most people tak ambik sebab masa, ade yang dah berkahwin dan lain - lain. But untuk orang - orang macam ni, kami pergi short course ke, masterclass pun dah cukup, at least ada lah tambah pengetahuan dan sijil.
Back to Top
designninja View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 29 March 2012
Status: Offline
Points: 23
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote designninja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:56pm
Originally posted by minzi123 minzi123 wrote:

Betul ke? Sebab I tgk bila cari kerja tu syarikat besar - besar ni nak ade yang kelayakan tnggi. Ingat shortcut je ambik master terus. Lepas tu tak yakin la I ade knowledge yang cukup... Cry
 
Yup, i pun dapat kerja as Business Development Exec mmg ambik masa tapi kena build your portfolio lah,. Nak cepat terus je kerja ambik pengalaman selama yang boleh. Skill u kena asah. Knowledge for me kita boleh belajar dari mana - mana paling penting actually kena pergi kursus. Banyak benda yang u akan belajar dari kursus, macam i baru - baru ni belajar new marketing strategy and how to question better...like the branding macam mana nak pastikan mesej yang betul sampai kat audience yang sepatutnya..nak kena consider jugak user journey flow and apa yang kita boleh expect drpd potential audience.


Edited by designninja - 25 March 2021 at 6:18pm
Back to Top
Ryeonism View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 21 March 2012
Status: Offline
Points: 18
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ryeonism Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:46pm
Originally posted by minzi123 minzi123 wrote:

Betul ke? Sebab I tgk bila cari kerja tu syarikat besar - besar ni nak ade yang kelayakan tnggi. Ingat shortcut je ambik master terus. Lepas tu tak yakin la I ade knowledge yang cukup... Cry

Company banyak nak yang berpengalaman. Kalau belajar tinggi tapi takde pengalaman pun susah. Mana - mana bidang pun macam ni, paling best diorang nak banyak skill.
Back to Top
minzi123 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 10 October 2011
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote minzi123 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:32pm
Originally posted by designninja designninja wrote:

Nak masuk big company better dengan pengalaman. Baik teruskan bekerja ambik pengalaman at least 5 years, kalau sambung belajar okay tapi bila masuk workforce balik confirm kaku balik, lepas tu nak kena repay hutang belajar pulak.

Betul ke? Sebab I tgk bila cari kerja tu syarikat besar - besar ni nak ade yang kelayakan tnggi. Ingat shortcut je ambik master terus. Lepas tu tak yakin la I ade knowledge yang cukup... Cry
Back to Top
designninja View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 29 March 2012
Status: Offline
Points: 23
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote designninja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:29pm
Originally posted by minzi123 minzi123 wrote:

Uhm I lebih kepada nak kerja dekat big company haha.Sekarang ni kerja dekat company SME tapi nak target company yang lagi besar.

Nak masuk big company better dengan pengalaman. Baik teruskan bekerja ambik pengalaman at least 5 years, kalau sambung belajar okay tapi bila masuk workforce balik confirm kaku balik, lepas tu nak kena repay hutang belajar pulak.
Back to Top
popo90 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 22 August 2011
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote popo90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:25pm
Originally posted by minzi123 minzi123 wrote:

Wah HR ni lain la agaknye, saya kerja sekarang management untuk department marketing. Tak yakin sangat nak buat HR. Huhuhu.

HR je dik banyak peluang pekerjaan
Back to Top
minzi123 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 10 October 2011
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote minzi123 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:22pm
Betul, ada jugak member yang cadangkan master tu, tapi tengah tengok cadangan yang lain jugak kalau - kalau ade yang tak pernah terpikir.
Back to Top
minzi123 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 10 October 2011
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote minzi123 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 March 2021 at 4:21pm
Originally posted by cabbagemint cabbagemint wrote:

Dua2 pun ok. Ikut minat awak la. Dr segi employment, rata2 sykt mmg perlu HR ni.

Wah HR ni lain la agaknye, saya kerja sekarang management untuk department marketing. Tak yakin sangat nak buat HR. Huhuhu.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

© 2021 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM