Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - enjin keta semput2
  FAQ FAQ  Forum Search   Events

enjin keta semput2

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: enjin keta semput2
    Posted: 17 August 2022 at 3:23pm
Originally posted by iceice iceice wrote:


patutnya try tuka minyak brand lain dlu.. syg bazir duit begitu saja huhu.. ada je minyak yg murah tp blh bg benefits mcm2 as if kita pakai minyak mahal..

ye btul.. sy dlu camni jugak. once dh tukar brand minyak, mmg stay loyal dgn fuelsave. jimat gila satu hal pastu xde dh enjin memekak2 mcm2 bunyi kluar. slmaattt duit nak overhaul bribu2.

Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
iceice View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 01 February 2012
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iceice Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 August 2022 at 3:17pm
Originally posted by sohsohtan sohsohtan wrote:


wei kesiannya mesti berpuluh ribu habis kan. sebab tu kena ambik tahu pasal penjagaan enjin ni. minyak pun tak boleh sesuka hati isi je. kena tahu yg mana ok mana yg tak

itulah.. kita ni kalau pkai keta kena pndai buat research lah.. nk isi minyak pn kena ambik tau jugak xblh pkai bdal je.. ada minyak yg bebetul boleh protect enjin tu so that x habis beribu kos nak repair plak..
Back to Top
iceice View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 01 February 2012
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iceice Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 August 2022 at 3:14pm
Originally posted by sohsohtan sohsohtan wrote:


pernah je tapi taktahu nak buat cemana. last last hantar bengkel pastu beribu gak lah habis

patutnya try tuka minyak brand lain dlu.. syg bazir duit begitu saja huhu.. sy pakai ron95 je tp blh bg benefits luar biasa mcm2 as if kita pakai ron97.


Edited by iceice - 17 August 2022 at 5:17pm
Back to Top
iceice View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 01 February 2012
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iceice Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 2:11pm
Originally posted by annely annely wrote:

halo kawan.. korang pernah ada pengalaman tak bawa keta rasa enjin tu semput2 je.. mcm xboleh go je.. pickup lagi lah mcm harreyyy.. Korang ada pkai apa2 tak bg smooth rasa keta? share sikit..

mungkin boleh try tukar petrol brand lain. try fuelsave95, walaupun org kata minyak marhean tp kualiti minyak dia premium ala kayangan tau. 


Edited by iceice - 17 August 2022 at 5:15pm
Back to Top
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 1:53pm
Originally posted by zentuah zentuah wrote:

oh minyak semua tak sama ke. ingatkan sama je walaupun lain brand

brand lain tu tak sure tpi klau ron95 shell punya mmg boeekk.. murah2 dia tp bukan murahan hahahhaha.. murah2 dia mampu protect enjin supaya sentiasa bersih tau. 


Edited by BarneyLim007 - 17 August 2022 at 2:54pm
Back to Top
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 1:51pm
Originally posted by sohsohtan sohsohtan wrote:


tak sama weh ikut enjin kereta kita jugak ngam dgn yg mana kena rajin try and error lah. macam aku lebih kepada nak jimat so aku cari minyak yg paling ekonomi

betul tu.. ni zaman kena berjimat, tp dlm msa yg sama kita perlukan minyak yg kualiti utk protect enjin tu.. kalau tak nanti enjin problem lagi pening nak spend utk repair.. 


Edited by BarneyLim007 - 17 August 2022 at 2:58pm
Back to Top
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 1:49pm
.

Edited by BarneyLim007 - 17 August 2022 at 3:20pm
Back to Top
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 1:46pm
Originally posted by sohsohtan sohsohtan wrote:


betul tapi memang ada certain minyak yg ada special teknologi untuk bagi lebih kilometer

biasanya yg tu ron97 tu, sesuai lah untuk long distance. klau sekali sekala nk pkai buat jln jauh ok je. tapi klau everyday use, ron95 dh ckup saya rsa


Edited by BarneyLim007 - 16 August 2022 at 4:44pm
Back to Top
BarneyLim007 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 18 April 2011
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BarneyLim007 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 August 2022 at 1:45pm
Originally posted by Ryeonism Ryeonism wrote:


minyak apa tu? sekarang aku pakai minyak petron jee takde la jimat mana tapi bolehlaa buat short distance

guna shell pn ok, ron95 tu dh memadai sgt2


Edited by BarneyLim007 - 16 August 2022 at 4:43pm
Back to Top
Ryeonism View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 21 March 2012
Status: Offline
Points: 32
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ryeonism Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 August 2022 at 8:47pm
Originally posted by sohsohtan sohsohtan wrote:


betul tapi memang ada certain minyak yg ada special teknologi untuk bagi lebih kilometer

kalau nk extra km fuelsave je yg blh gerenti tu.. contoh isi sama jek rm60 dpt full tank axia, tp boleh gerak KL-ganu one shot xprlu topup.. tp kalau pkai brand lain takcukup rm60 tu KL-ganu. cayalah, aku dh try..


Edited by Ryeonism - 17 August 2022 at 3:04pm
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

© 2022 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM