Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - Mana anda selalu minum?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Mana anda selalu minum?

 Post Reply Post Reply Page  123 6>
Author
raudeen View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 25 July 2018
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote raudeen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Mana anda selalu minum?
    Posted: 25 July 2018 at 11:14am
Air mineral atau Air RO?

Saya selalu minum mineral sebab rasa RO pelik. Lol

Anda?
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
destiny View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote destiny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:11am
Air RO apa benda tu? Ku hanya minum air dr filter yg dipasang kat rumah tu, yg sambung terus ke paip air da buka apabila perlu minum, bbrp ratus ringgit sudah dpt beli.
Back to Top
givemefive View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote givemefive Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:32am
Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.
Back to Top
givemefive View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote givemefive Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:35am
Originally posted by destiny destiny wrote:

Air RO apa benda tu? Ku hanya minum air dr filter yg dipasang kat rumah tu, yg sambung terus ke paip air da buka apabila perlu minum, bbrp ratus ringgit sudah dpt beli.

RO tu ialah reverse osmosis, iaitu satu proses penapisan air. Dalam sistem tapisan reverse osmosis, kebiasaannya air dimasukkan ke dlm penapis semipermeable membrane dan penapis karbon, segala bahan kimia, bakteria, kekotoran dan logam berat dpt ditapis oleh membran tersebut.
Back to Top
destiny View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote destiny Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:44am
Originally posted by givemefive givemefive wrote:

RO tu ialah reverse osmosis, iaitu satu proses penapisan air. Dalam sistem tapisan reverse osmosis, kebiasaannya air dimasukkan ke dlm penapis semipermeable membrane dan penapis karbon, segala bahan kimia, bakteria, kekotoran dan logam berat dpt ditapis oleh membran tersebut.

Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 
Back to Top
Arminla View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Arminla Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 2:50pm
Minum air filter rasa RO? tetapi mineral air juga ada rasa lebih daripada RO. Saya lebih suka minum air biasa daripada air mineral. Air filter kat rumah lebih baik daripada air mineral.

Edited by Arminla - 07 August 2018 at 2:52pm
Back to Top
Arminla View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Arminla Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 2:59pm
Abang, ada kadangnya air mineral mengandungi lebih banyak bau RO kerana mereka gunakan air yang bukan air biasanya dan perlu gunakan lebih banyak RO untuk tutup bau air. Oleh itu, lebih membahayakan badan.
Back to Top
givemefive View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 August 2018
Status: Offline
Points: 7
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote givemefive Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:01pm
Originally posted by destiny destiny wrote:


Oh bgitu ya, kalau mcm ni air dr filter mcm yg dipasang kat rumah ku kira x sebagai air RO? kerana ia juga dpt process dan filter benda2 yg kau katakan tu kan? 

Kalau dr air filter yg kau katakan tu rasanya bukan RO yg lengkap, kerana biasanya utk filter yg biasa mrk hanya guna batu dan pasir je, x pakai pun teknologi yg digunakan utk RO. Kalau mau minum air RO tu lebih baik beli penapis air mcm yg dijual oleh coway tu.
Back to Top
AntMan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 07 August 2018
Location: malaysia
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AntMan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 9:36pm
Originally posted by raudeen raudeen wrote:

Air mineral atau Air RO?

Saya selalu minum mineral sebab rasa RO pelik. Lol

Anda?


I? minum je , tak rasa banyak pun. Isi air kat mesin sekolah , bawak balik ~~ entah air tu bersih ke tak tak pernah nampak mereka bersihkan?? hrmm..
Back to Top
AntMan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie
Avatar

Joined: 07 August 2018
Location: malaysia
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AntMan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 August 2018 at 10:06pm
Originally posted by givemefive givemefive wrote:

Ku rasa yg air RO tu x ada masalah pun,mungkin ke sbb penapis air kat rumah kau x bagus ni? Kalau yg kat rumah ku mmg x ada sebarang bau pelik yg seperti kau katakan.


actually kenapa air ada bau ye ?? Barang apa yang menyebabkan bau tu?? Hairan sikit. Korang ckp mcm ada air dengan pelbagai bau.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 6>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.04
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

© 2018 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM