Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - Ron97 tak sesuai?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events

Ron97 tak sesuai?

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 August 2021 at 4:57pm
Originally posted by jellybean_meizi jellybean_meizi wrote:

Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je
pernah juga guna tapi tak sesuai dgn kereta sy dua2 brand ni buatkan enjin sy bunyi kasar...bila tekan minyak, lambat je nak naik lagi2 bukit...ron 97 buat utk ulang alik keje sgt2 lah rugi sebab minyak dia mahal...try guna petronas pro-drive 95 hasil dia lagi ok dari yg awk guna ron 97 tu...
Back to Top
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 August 2021 at 4:55pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
kena tau brand minyak ape tu yg awk guna ron 97 tue?? sebab lain brand lain formula dia tau..sebb tu lah kat malaysia ni byk brand...kaau semua sama je better1 je brand kan hahaha...macam sy guna Petronas je sebab 1 nya nak support lokal and minyak dia ringan dan tak lekat kat valve enjin so sentiasa bersih lah no grease...
Back to Top
jellybean_meizi View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 October 2011
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jellybean_meizi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 9:33pm
Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je
Back to Top
avatar1avatar View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 08 April 2011
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote avatar1avatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 9:01pm
Originally posted by attain attain wrote:

rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 
betul lah kena tahu jugak tapi selalu nye boleh je kalau nak guna ron 97 tu,, aku sendiri guna ron 97 tapi utk jalan jauh je lah,, tapi skrg pkp guna ron 95 jer,, lepas lah ulang alik keje,, ron 97 tu utk kelancaran enjin je kan,, enjin tak cepat panas tu je kot,,
LOL


Edited by avatar1avatar - 23 August 2021 at 9:03pm
Back to Top
attain View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 22 March 2012
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote attain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 8:00pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 
Back to Top
aprilstucked View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 09 November 2012
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote aprilstucked Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 4:32pm
Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

© 2021 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM