Bangsar Baru, Bangsar Utama, Bangsar South, Lucky Garden, Bukit Bandaraya, Pantai - Online Community Forum, News Articles, Activity Places, Business Directory, Classifieds & etc


Bangsar Baru Community Forum Homepage
  New Posts New Posts RSS Feed - Ron97 tak sesuai?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events

Ron97 tak sesuai?

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
aprilstucked View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 09 November 2012
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote aprilstucked Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Ron97 tak sesuai?
    Posted: 23 August 2021 at 4:32pm
Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
attain View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 22 March 2012
Status: Offline
Points: 14
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote attain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 8:00pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 
Back to Top
avatar1avatar View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 08 April 2011
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote avatar1avatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 9:01pm
Originally posted by attain attain wrote:

rasanya betul lah kot sebab tak semua kereta boleh pakai minyak ron 97 so pakai je lah ron 95 kan.
murah pun murah setakat nak buat pegi balik keje ok lah.
ada beza ke time ko guna time tu? 
betul lah kena tahu jugak tapi selalu nye boleh je kalau nak guna ron 97 tu,, aku sendiri guna ron 97 tapi utk jalan jauh je lah,, tapi skrg pkp guna ron 95 jer,, lepas lah ulang alik keje,, ron 97 tu utk kelancaran enjin je kan,, enjin tak cepat panas tu je kot,,
LOL


Edited by avatar1avatar - 23 August 2021 at 9:03pm
Back to Top
jellybean_meizi View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 October 2011
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jellybean_meizi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 August 2021 at 9:33pm
Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je
Back to Top
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 August 2021 at 4:55pm
Originally posted by aprilstucked aprilstucked wrote:

Betul ke kalau Ron97 hanya sesuai utk engine besar,aku pakai axia je,pnh la sekali dua try isi ron97 masa harga minyak jatuh ritu.Selalu isi ron95 je murah sikit,korang pulak?kot2 boleh sharing2 brand korang guna.
kena tau brand minyak ape tu yg awk guna ron 97 tue?? sebab lain brand lain formula dia tau..sebb tu lah kat malaysia ni byk brand...kaau semua sama je better1 je brand kan hahaha...macam sy guna Petronas je sebab 1 nya nak support lokal and minyak dia ringan dan tak lekat kat valve enjin so sentiasa bersih lah no grease...
Back to Top
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 August 2021 at 4:57pm
Originally posted by jellybean_meizi jellybean_meizi wrote:

Dulu aku try petron ron97 tapi minyak mcm cepat je habis. Now guna shell ron97 jimat sikit seminggu sekali je isi kalau nak buat ulang alik keje je
pernah juga guna tapi tak sesuai dgn kereta sy dua2 brand ni buatkan enjin sy bunyi kasar...bila tekan minyak, lambat je nak naik lagi2 bukit...ron 97 buat utk ulang alik keje sgt2 lah rugi sebab minyak dia mahal...try guna petronas pro-drive 95 hasil dia lagi ok dari yg awk guna ron 97 tu...
Back to Top
popo90 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 22 August 2011
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote popo90 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 August 2021 at 2:20pm
Tula kalau x sesuai jadi bunyi mengaum enjin kalau tekan nak naik bukit. Ada beza ke pakai Ron 97 dgn Ron 95 ni?
Back to Top
jellybean_meizi View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 October 2011
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jellybean_meizi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 August 2021 at 2:28pm
Alah x bnyk beza pun cuma mahal ke tak tu mmg nampak. Shell boleh bonus link. Minyak Petron & bhp pun best guna. Jimat ke tak tu kena tngok gaya pemanduan jgk
Back to Top
gupinter87 View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 12 September 2012
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gupinter87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 August 2021 at 9:48pm
Originally posted by popo90 popo90 wrote:

Tula kalau x sesuai jadi bunyi mengaum enjin kalau tekan nak naik bukit. Ada beza ke pakai Ron 97 dgn Ron 95 ni?
kalau enjin mangaum ni selalunya enjin berat mngkin salah 1 faktor dia kurang service atau spark plug dah haus sbb tu takde power...ada beza dari formula je boleh search kat utube beza antara dua ni...tapi kalau nak minyak murah tapi teknolgi dan formula mcm F1 tu petronas baru pro drive dia pun dah ckup dah bagi pick up and cuci enjin....
Back to Top
cassytan View Drop Down
Bangsar Freshie
Bangsar Freshie


Joined: 07 November 2012
Status: Offline
Points: 12
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cassytan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 August 2021 at 10:10pm
Originally posted by jellybean_meizi jellybean_meizi wrote:

Alah x bnyk beza pun cuma mahal ke tak tu mmg nampak. Shell boleh bonus link. Minyak Petron & bhp pun best guna. Jimat ke tak tu kena tngok gaya pemanduan jgk
utk org yg pentingkan penjagaan enjin kereta atau motor dlm jngka masa yg pjg mmg mereka akan pikir tu...
kadang mcm i bukan masalah mahal atau tak tapi its all about the quality.. u pakai ron 97 tapi performance tak berapa cantik pun susah..
kalau pasal nak collect point ke ape petronas pun ok juga siap ada settle no need go to counter and bwk card utk swipe point... u bawak lah macam mana pun tapi kalau enjin u kotor, still makan minyak...
lagipun semua petrol station u mentioned, sgt2 susah mau jumpa and kalau ada pun jauh 


Edited by cassytan - 25 August 2021 at 10:11pm
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

© 2021 Bangsar.net.my All Rights Reserved | Maintained by XGENTECH.COM